tiistai 2. kesäkuuta 2015

Pinnallisia huomioita Lontoosta

Kävin toukokuun alussa työmatkalla Lontoossa. Tutustuin V&A Museum of Childhoodin kokoelmiin kuraattori Katy Canalesin johdolla. Matkustin maanalaisella ympäri kaupunkia, kävin muissakin museoissa ja juoksin iltaisin Hyde Parkissa, Kensingtonissa ja Notting Hillissä. Keväinen kaupunki oli niin kaunis ja ihana, että oli jo ihan pimeää, ennen kuin maltoin palata hotelliini. Ah, Lontoo! Sydämeeni avautui uusi paikka, joka on aina varattuna Lontoolle. 

Kolmen päivän vierailuni aikana kiinnitin huomiota mm. seuraaviin asioihin katukuvassa:

1. Kliseet! Kävelet kadulla, ja kaikki näyttää ihan Lontoolta. Eteen pelmahtaa lauma koulupukuihin puettuja lapsia, jotka puhuttelevat opettajaansa häkellyttävän kohteliaasti: "Miss Lane, could I please..." Tytöillä on vekkihameet ja polvisukat, pojilla pikkutakit ja puvunhousut. Kaikki tämä on klassista brittiläistä kuvastoa, mutta samalla hyvin elävää ja luonnollista.
Koululaisryhmä Kensingtonissa.

2. Kliseistä puheen ollen: Britit ovat juuri niin kohteliaita ja mukavia kuin vain kuvitella saattaa. Kaupan myyjät ja pubien 20-vuotiaat tarjoilijattaret tervehtivät ventovierasta turistia suloisesti sanomalla: "Hello, love!" Sen jälkeen keskustellaan iloisesti ja intohimoisesti säästä. Siitä tietysti riittääkin puhuttavaa, sillä äkkinäinen sadekuuro saattaa yllättää aurinkoisen poutapäivän sillä aikaa, kun piipahtaa kioskilla.

3. Ne lapset, joilla ei ole koulupukua, on puettu huomattavasti hillitympiin ja istuvampiin vaatteisiin, kuin mihin Suomessa on totuttu. Suomessa harvoin näkee kaupungilla arkisin liikkuvilla lapsilla pikkutakkeja, solmioita ja lakeerikenkiä.

4. Pukeutuminen on muutenkin melko muodollista. Olen asunut Helsingissä kymmenen vuotta, enkä ole koko aikana nähnyt metrossa yhtä monta pukumiestä tai -naista kuin Lontoon maanalaisessa yhden päivän aikana. En itse asiassa edes osaa sanoa, milloin olisin Suomessa viimeksi nähnyt naisen, joka kävelee kaupungilla lounasaikaan tummansinisessa jakkupuvussa ja kymmenen sentin piikkikoroissa.
Maanalainen pukumiesten armeija kiitää kohti metrojunaa.

5. Britit rakastavat tummansinistä väriä. Tummansinisiä pukuja, tummansinisiä jakkupukuja, tummansinisiä trenssejä... Myös beigeä käytetään paljon. Ja Burberryä. Toisaalta myös keväisten kukkakuvioiden runsaus á la Mrs. Hyacinth Bucket yllätti.

6. Myös järjestyksenvalvojilla on puvut ja solmio, tavallisesti tummansiniset. Toisin kuin Suomessa, jossa vartijoillakin on usein käytännölliset kurapuvun näköiset suojavaatteet.

7. Kaiken tämän muodollisuuden ja univormujen ohella näkee paljon kauniita pörrötukkaisia rokkityttöjä, joiden Kate Moss -inspiroituneen tyylin täydentävät mustalla kajalilla rajatut silmät, nahkahousut ja Burberryn trenssi, joka ei olekaan beige eikä tummansininen, vaan radikaalisti musta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajattelet?