torstai 5. maaliskuuta 2015

Väitöskirjojen lukupiiri


Turun yliopistossa kansatieteen tohtoriopintoihin kuuluu kymmenen opintopisteen arvoinen suullinen tentti, jossa tentitään professorille kaikki Suomessa julkaistut kansatieteen väitöskirjat. Väitöskirjoja on tällä hetkellä 78, ja ainakin Turun yliopistosta niitä on tulossa vuoden sisällä kaksi lisää.

Perustimme kolmen tohtorikoulutettavakollegani kanssa lukupiirin helpottamaan tätä urakkaa. Kukin lukee omaa tutkimusaihettaan tai muuten vain sydäntään lähellä olevat väitöskirjat, minkä jälkeen ne esitellään toisille lukupiirin kokoontumisissa. Tentimme kokonaisuuden yhdessä.

Tämä on minusta ihanaa. Rakastan lukupiirejä, ja minusta on mukavaa tavata näitä kivoja naisia ja kuunnella kun he puhuvat tieteen paradigmoista, metodeista ja diskursseista samalla kun syömme pullaa. Ai että, tämä on minun käsitykseni hauskanpidosta!

Minusta on myös tavattoman kiinnostavaa käydä alan väitöskirjoja tällä tavalla johdonmukaisesti ja kokonaisuutena läpi. Sillä tavalla oppii monia asioita tutkimusten jäsentämisestä ja rakenteista sekä tieteen suhteesta aikaan ja maailmantilanteeseen. Tutkimukset ovat aina aikansa lapsia, ja tässä projektissa se tulee esille ihan uudella tavalla.

Minulla on ilo ja kunnia aloittaa väitöskirjoihin tutustuminen siitä ihan ensimmäisestä kansatieteen väitöskirjasta, jonka kirjoitti A. O. Heikel vuonna 1887. Kirja on mielettömän kaunis. Kannet, selkämys, piirrokset, fontti, kaikki. Rakastan kirjoja, myös esineinä. Voi kunpa väitöskirjojen kannet näyttäisivät vieläkin tältä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajattelet?