maanantai 23. helmikuuta 2015

Asioita, joita googlasin töissä

Viime aikoina olen miettinyt paljon sellaista asiaa kuin esinetuntemus.  Sitä tarvitaan museoiden kokoelmatyötä tai esinetutkimusta tehdessä. Käytännössä sitä kertyy kuin ohimennen vuosien varrella, kun käsittelee, katselee ja etsii tietoa esineistä. Esinetuntemukseen liittyy runsaasti niin sanottua hiljaista tietoa. Museoissa työskennellesäni olen usein ihaillut vanhempien kollegoiden kykyä tunnistaa, ajoittaa ja paikantaa käsillä oleva, harvinainenkin esine välittömästi lyhyen katselun ja koskettelun jälkeen. Sitä on hauska katsoa: arvioivaa katsetta, esineen kääntelyä ja koskettelua, sen katselua läheltä ja kaukaa, innostusta ja tunnistamisen riemua.

Joskus esinetuntemuksen karttuminen tarkoittaa myös kummallisen nippelitiedon kokoamista. Siihen tarvitaan paljon tietoa valmistajista, valmistustavoista ja materiaaleista, ja teollisesti valmistettujen esineiden osalta myös tietoa yrityksistä ja brändeistä. Nykyään Internet helpottaa tietojen etsimistä. Sen lisäksi, että museoiden omat esine- ja hankintaluettelot on viety digitaaliseen muotoon, jolloin omista kokoelmatietokannoista on helppo tehdä hakuja, museoiden kokoelmia on viety kaikkien kiinnostuneiden iloksi myös esimerkiksi Finna-tietokantaan. Erilaisia esineitä ja vaatteita voi ajoittaa esimerkiksi valokuva-arkistoissa olevien arkielämää tallentaneiden kuvien avulla. Sen lisäksi on Google.

Asioita, joita olen viime aikoina googlannut töissä:

Uimatossut, Uiminen jalkineet, Swimming shoes, Baletti, Balettitossut, Tanssitossut, Paljasjalkatossut tanssi, Modern dance
Ihmettelin Helsingin kaupunginmuseon kokoelmia inventoidessani erikoisia, itsetehtyjä tossuja, joista ei ollut mitään tietoja. Epäilin niitä ensin uimatossuiksi, mutta päädyin liittämään ne moderniin tanssiin.

Smokki, Smokki housut, Smokki liivi, Frakki, Frakki musta liivi
Kokoelmia inventoidessani opin myös, että myös frakin kanssa pidetään toisinaan mustia liivejä, vaikka yleensä ne ovat valkoiset. Mustia liivejä voidaan pitää akateemisissa tilaisuuksissa.

Slip 1930s, Slip 1940s, Slip 1950s, Slip 1960s, Negligee
Ajoitin naisten alusmekkoja googlen kuvahaun avulla.Yritin myös etsiä suomenkielistä sanaa käsittelemälleni alusvaatetyypille, josta löysin upeita kuvia Eleri Lynnin hienosta kirjasta Underwear Fashion in Detail.

Gallen-Kallela Mary
Selvitin Mary Gallen-Kallelan esinelahjoitukseen liittyvien käyttäjien sukulaisuussuhteita.

Vatsan sitominen historia,Vatsan sitominen synnytyksen jälkeen, Vatsaside, Belly binding history
Esiin tuli nimeämätön esine, jonka päättelin liittyvän synnytyksen jälkeiseen vatsan sitomiseen. Päätelmäni oli oikea.

In a bib and tucker
Yhteiskuntatieteilijä Philippe Ariès kirjoittaa lapsuuden historiasta kertovassa teoksessaan siitä, miten 1600-luvulla pienet lapset alettiin pukea sukupuolesta riippumatta samanlaisiin asuihin, jotka muistuttivat aikuisten naisten pukuja. Ilmaisulla in a bib and tucker viitataan ruoka- tai leukalappuun sekä siihen ikävaiheeseen, jossa niitä oli tapana käyttää. Nykyisin ilmaisua saatetaan käyttää niin, että se viittaa parhaimpiinsa pukeutumiseen (One´s best bib and tucker).

Tällaista pientä tietoa kertyy koko ajan - muun muassa googlen hakupalvelun avulla. Mitä sillä tekee? Paljon. Pala palalta se auttaa hahmottamaan aikaa ja esineitä. Se on sellaista tietoa, jota on hankala ilmaista eksplisiittisesti. Se liittyy saumattomasti siihen, miltä esineet tuntuvat käsissä. Googlen kuvahaussa esiin tulleet alusmekkojen kuvat yhdistyvät siihen, miltä eri aikoina valmistettu silkki, rayon ja nailon tuntuvat käsissä, miten erilaiselta käsin nyplätty ja tehdasvalmisteinen pitsi näyttävät, ja millaiset saumarakenteet ovat tyypillisiä millekin aikakaudelle.

Esinetuntemus ei ole vain tietoa, se on tuntemuksia. Siihen liittyvät lähes kaikki aistit: se miltä esineet näyttävät, tuntuvat, kuulostavat ja haisevat. Toistaiseksi en ole maistanut tutkimiani esineitä, mutta suhtaudun tähänkin mahdollisuuteen varovaisen avoimin mielin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajattelet?