keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Epäonnistumisen hauskuus

Ainoa lukijani (terveisiä!) on kaivannut uusia blogitekstejä. Tulossa on! Väitöskirjatyöni ja liiketaloustieteen opintojen lisäksi teen nyt myös tutkijan töitä museossa, ja olen ollut kiireinen. Olen tästä iloinen, sillä nautin sekä kiinnostavasta työrupeamasta museossa että siitä, että minulla on taas pitkästä aikaa kahvi- ja lounasseuraa joka päivä. 

Aamut ovat kuitenkin heikko kohtani. Aamuisin elämäni tuntuu olevan hikinen kaaos eteisessä. Kaikki hanskat ovat hukassa ja lapsen villahaalarissa on reikä. Valun hikeä takki päällä eteisessä, en ole ehtinyt syödä aamupalaa, ja kokoukseen on jo kiire. Lapsi leikkii lattialla keitettyä spagettia eikä halua pukea housuja. Päiväkodin aamupala on kohta ohi, koululaisen reppuun ei ole pakattu liikkavaatteita, ja kaksivuotias on onnistunut poistamaan kaikki puhelimeeni tallennetut numerot. Kuravaatteet, vaihtovaatteet, retkieväät, vanhempainilta, uimakoulu, futistreenit, täit, kihomadot, hinkuyskä ja ebola. Toivoisin voivani sanoa, että säilytän näissä tilanteissa malttini ja näytän lapsille esimerkkiä siitä, miten vaikeita tilanteita ja tunteita käsitellään asiallisesti, mutta ikävä kyllä en voi.  

Bruce Maun Incomplete Manifesto for Growth sisältää 43 ohjetta luovan työn ja tutkimuksen tekemiseen. Olen toisinaan lukenut näitä ohjeita silloin, kun väitöskirjatyöni on tuntunut tahkealta, ja eri tilanteissa olen jäänyt miettimään eri kohtia. Monet niistä sopivat kaikkeen elämään. Tänään minua koskettivat erityisesti kohdat 2, 4 ja 34:  

2. Forget about good. Good is a known quality. Good is what we all agree on. Growth is not necessarily good. Growth is an exploration of unlit recesses that may or may not yield to our research. As long as you stick to good you'll never have a real growth. 

4. Love your experiments (as you would an ugly child). Joy is the engine of growthExploit the liberty in casting your work as beautiful experiments, iterations, attempts, trials, and errors. Take the long view and allow yourself the fun of failure every day. 

34. Make mistakes faster. 

Unohda hyvä. Rakasta sitä mitä teet. Tee virheet nopeammin. 

Sallia itselleen epäonnistumisen hauskuus! Ei vain se, että sallii itsensä epäonnistua, vaan se, että rakastaa myös epäonnistumisiaan ja pitää hauskaa niiden parissa. Joka päivä. Mikä ajatus.

Lapset antavat anteeksi jo matkalla päiväkotiin. Ulkona aamu on raikas ja kaikkia naurattaa. Kaikki hyvin. Hyvä päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajattelet?